Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti MOTRIŠTA U NOVOME RUHU
MOTRIŠTA U NOVOME RUHU
Četvrtak, 17. rujna 2015.

motrista 1aMotrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja Matice hrvatske Mostar, sa svojim dvobrojem 83-84, doživjela su redizajn i promjenu u osobi glavnoga i odgovornog urednika. Umjesto književnika i člana Predsjedništva MH Mostar Mire Petrovića koji je glavnim urednikom bio u dva mandata – od travnja 2007. do travnja 2015., a za čijega su mandata, točnije prošle godine, Motrišta ponijela naslov

najboljega časopisa u jugoistočnoj Europi,uredničku palicu preuzima počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, ugledni odvjetnik i književnik, glavni tajnik HAZU-a u BiH, akademik Josip Muselimović koji je, u uvodniku novih Motrišta, napisao: 

- Sjećam se rasprava na sjednici Predsjedništva Matice hrvatske, Ogranka u Mostaru o tome - kako utemeljiti časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja, kako časopisu dati ime i tko bi ga mogao uređivati. Sjećam se elana i napora prvog predsjednika Matice hrvatske - Ogranka Mostar dr. Zdravka Kordića. I radosti kada je u naše ruke došao prvi broj časopisa. Časopis je živ organizam koji se održava, razvija i napreduje marom svakoga člana Uredničkog vijeća i napose vizijom glavnoga i odgovornog urednika. Prošlo je jedno desetljeće i koja godina više, a naš časopis uspješno plovi koridorom uređivačke politike. S poštovanjem se sjećam uredničkih napora prof. Jage Muse. S osobitim poštovanjem zahvaljujem dojučerašnjem, čudesnom glavnom i odgovornom uredniku, pjesniku Miri Petroviću. Za vrijeme njegova osmogodišnjeg uredničkog mandata, časopis se pozicionirao u kulturnoj, znanstvenoj i društvenoj javnosti kao nešto što se s radošću očekuje. U prošloj, 2014. godini, časopis se popeo na tron s kojega se dalje ne može. Na sarajevskom Sajmu knjiga, s pečatom uvaženog Ocjenjivačkoga suda, časopis je proglašen najboljim u 2013. godini. Ponosni smo na to priznanje. Potpuno sam svjestan uloge i zadaće glavnoga i odgovornog urednika jednoga afirmiranog časopisa. U Matici hrvatskoj sam od 1970. godine, a u njenom mostarskom Ogranku od vremena obnove rada. U četiri mandata, u proteklih šesnaest godina, obnašao sam dužnost njenog predsjednika i upoznat sam s problemima s kojima se suočavao svaki novi broj. Preuzimanjem zadaće glavnog i odgovornog urednika morao se upitati - je li u vremenu sveopće recesije u kojoj se zatvaraju muzeji i redom gase časopisi, moguće učiniti novi iskorak i osigurati redovito izlaženje Motrišta? U Uredništvu našega časopisa nalaze se predani poslanici pisane riječi, kulturni i znanstveni poslanici. Iza urednika, pjesnika Mire Petrovića, ostavljena nam je neprocjenjiva suradnička, čitateljska i ina baština. to su valjani razlozi da čvrsto vjerujem u budućnost našega časopisa. Nadam se da ćemo dočekati i zajedno proslaviti njegov jubilarni, stoti broj. Na koncu, osjećam potrebu zahvaliti prof. dr. Ljerki Ostojić, predsjednici Matice hrvatske Mostar, na ukazanom povjerenju da u idućem razdoblju predvodim Uredništvo, s ponosom kažem - našega vrlo uglednog časopisa.

Inače, novi broj Motrišta, na 176 stranica, donosi svoje redovite rubrike i mnoštvo zanimljivih tekstova. U Rukopisu se nalazi pjesma Josipa Kurevije. U Književnoj radionici Stijepo Mijović Kočan donosi tekst - Lav i Bik ili Europa i Croatia. Tu su još tekstovi: Josipa Kurevije (Izvor i slap), Ružice Kopačević Miličević (Čovjek i kamen), Miljenke Koštro (Ljubav na kušnji i propuhu), Anke Maksan (Galilejski ribar) te Vlade Vladića (Pucanj pravičnosti).

U Učilištu, nalaze se sljedeći tekstovi:
Pjesništvo Krešimira Šege, prof. dr. sc. Šimun Muse; Pravo na život, pravo na dostojanstvenu smrt i sudjelovanje u samoubojstvu, prof.dr. sc. Sabrine Horović; Reagiranje Hrvata iz Bosne i Hercegovine na Radićevo približavanje srpskim radikalima, prof. Ivice Glibušića; Neka pitanja iz srednjovjekovne povijesti Brotnja – Rezultati i problemi dosadašnjih istraživanja, Dijane Korać; Suvremeno poganstvo, Halloween (Noć vještica), Dijane Mišetić.

U Mozaiku su radovi Anne-Florence Borneuf - Zajedničko zadovoljstvo i individualni trnci; Pjevati i slušati gangu te Mate Nedića – Slava Štrosmajeru.

Čitaonica donosi uratke: Almira Zalihića - Libro od mnozijeh razloga, Mate Nedića - Ničega previše, ničega premalo, Atifa Kujundžića - Komunikacijska razina - najbitnija odlika svake knjige (ogled), Esme Bandić: Čovjek ne živi samo svojim životom, nego i životom svoje epohe, Mire Naletilića - Biti dijete kao Sonja te tekst - Šest novih knjiga edicije Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga.

U Ljetopisu novih Motrišta, čitat ćemo: Miro Petrović - Hommage Krešimiru Šegi (II.), fra Miljenko Stojić - Kratko sjećanje, s. Lidija Glavaš - Otvoreni prozor, Božidar Prosenjak - Sjećanje na prijatelja, Vlado Pandžić - U kritika Šege nema šege, Zdravko Gavran - Glosa o čovjeku koji je gledao u dušu, dok Mira Pehar donosi Kroniku kulturnih događanja u Mostaru, u razdoblju od travnja do kolovoza 2015.
Na koricama je pjesma Šime Ešića posvećena dojučerašnjem uredniku Motrišta – Rođendanska Miri Petroviću.

motrista 2

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP