Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti MOSTARSKO PROLJEĆE 2017. : Svečano otvorena tradicionalna kulturna manifestacija u gradu na Neretvi
MOSTARSKO PROLJEĆE 2017. : Svečano otvorena tradicionalna kulturna manifestacija u gradu na Neretvi
Četvrtak, 23. ožujka 2017.

BLAGDAN KULTURE – MOSTARSKO PROLJEĆE, STIGLO NA VELIKA VRATA

MP 2017 otvaranje 1aSvečanošću u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače otvoreno je 19. Mostarsko proljeće koje se ove godine odvija pod visokim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Dani Matice hrvatske, svojim programom i ove godine potvrđuju epitet jednoga od najboljih kulturnih događaja na ovim prostorima, za što su već dosad ovjenčani brojnim priznanjima.

 Nazočne je na početku svečanosti pozdravila prof. dr. Ljerka Ostojić, predsjednica Matice hrvatske Mostar koja je, između ostalog istaknula:

  • Mostarsko proljeće ovog je ožujka stiglo na velika vrata. U gotovo dva mjeseca umjetničkog užitka, gledat ćemo 20-tak programa. S osobitom radošću najavljujem gostovanje splitskoga HNK i Male Floramye i Kneginje čardaša koju donosi zagrebačka Komedija. Hvala našim velikim prijateljima – županu splitsko-dalmatinskom Zlatku Ževrnji i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. I ove su godine pokazali koliko vole ovaj grad, ove ljude, ovo nebo i podneblje, i omogućili nam ponajljepše izvedbe s ovdašnjih operetnih pozornica.  I ostatak programa, sigurna sam, pružit će nam, svima zajedno, nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Hvala i našem visokom pokrovitelju – Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i gosp. Milasu koji nam pružaju veliku potporu. I svim ostalim velikim i divnim ljudima koji su omogućili da vam, naša i vaša Matica hrvatska, u godini u kojoj slavi svoju veliku – 175. obljetnicu, pruži ono najbolje iz galerije umjetničkih nadahnuća.

Pokrovitelj večeri otvaranja je Vlada HN županije na čelu s predsjednikom dr. Nevenkom predsjednik Vlade HN županije dr. Nevenko Herceg, a generalni sponzor – HT ERONET. Predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac ističe:

  • S ponosom mogu kazati da je HT ERONET uz Maticu hrvatsku Mostar i njezinu manifestaciju od samih početaka. Kao društveno odgovorno poduzeće HT ERONET je upravo u Mostarskom proljeću prepoznao ogroman potencijal i poruku koju šalje. Kultura je oduvijek bila nešto što smo s radošću podržavali i što ćemo nastojati i dalje činiti.

Tijekom večeri Velika povelja MH Mostar i Kristalna matica maestro Vjekoslav Šutej, utemeljena u znak sjećanja na pokojnog maestra Šuteja, zahvaljujući kojemu su se i rodili Matičini Dani u Mostaru. za dugogodišnju  uspješnu suradnju, potporu i osobit doprinos realizaciji programa Mostarskog proljeća, dodijeljene su: Zvonku Milasu – državnom tajniku Središnjeg  državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, županu Splitsko-dalmatinske županije Zlatku Ževrnji  i uredniku Redakcije za kulturu BHT-a Dževdetu Tuzliću. Priznanja su im uručili prof. dr. Ljerka Ostojić, dr. Nevenko Herceg i akademik Josip Muselimović.
Dane Matice hrvatske u Mostaru svečano je otvorio gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je tom prigodom kazao:
- Kameni luk koji spaja dvije obale Neretve simbol je grada Mostara, a Matica hrvatska je sinonim kulturnog svjetla u našem gradu. Matica je postigla iznimne standarde i uspjela je u Mostar dovesti vrhunske umjetnike te na taj način pomoći Mostaru da ostane sjecište kultura koje su prolazile ovim prostorima u prošlosti i koje će prolaziti u budućnosti, kazao je u svom govoru gradonačelnik Bešlić

Svečanosti je nazočio i predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović.
U umjetničkom dijelu svečanosti otvaranja nastupili su mezzosopranistica Monija Jarak i bariton Karlo Milićević, a glumac HNK Mostar Robert Pehar govorio je stihove A. B. Šimića.

Sporazum o suradnji s Teatrom GAVRAN
Nakon svečanosti otvaranja, publika je mogla pogledati predstavu Mire Gavrana „Pivo“, u izvedbi Teatra GAVRAN i režiji Helene Buljan.
Inače, Matica hrvatska Mostar i Teatar GAVRAN potpisali su Sporazum o trajnoj kulturnoj suradnji.

  • Taj sporazum će samo formalizirati dosadašnju našu uzajamnu suradnju i biti jamac da će ta suradnja i u budućnosti biti trajnom i još bogatijom. Inače, s radošću svaki put dođem u Hercegovinu…. Nadam se da ću najesen opet doći, te svakako dogodine s predstavom Teatra GAVRAN na Mostarsko proljeće – kazao je Gavran.

ZVONKO MILAS, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH:
U gradu mostova, Mostarsko proljeće svake godine iznova, gradi još jedan – onaj najljepši, koji povezuje narode, kulture i ljude. Stoga smo ponosni jer je doprinos ovoj vrijednoj manifestaciji dala i Vlada Republike Hrvatske putem natječaja za financiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH.
Vjerujem da će ova manifestacija, Mostarcima i posjetiteljima Mostara u sljedećim tjednima donijeti puno zadovoljstva, te da će cijeloj Bosni i Hercegovini te svim njenim građanima, osobito pripadnicima hrvatskog naroda, biti na ponos i čast.

ZLATKO ŽEVRNJA, župan Splitsko-dalmatinske županije:
Iz ovogodišnjeg programa vidljiva je širina, dubina, snaga i ljepota predstava, izložbi, koncerata i drugih događanja u kojima će posjetitelji moći uživati u programu XIX. Mostarskog proljeća u organizaciji Matice hrvatske Mostar, kojoj ovom prigodom čestitam 175. obljetnicu djelovanja. Čestitam vodstvu MH Mostar na izvrsnoj organizaciji ove manifestacije koja nadilazi okvire grada Mostara i Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem od srca na „Kristalnoj matici maestro Vjekoslav Šutej“, priznanju koje - koliko raduje toliko i obvezuje na daljnju suradnju s Maticom hrvatskom u Mostaru i drugim institucijama Hrvata u BiH.

DŽEVDET TUZLIĆ, urednik Redakcije za kulturu BHT-a :
„Mostarsko proljeće“ nastavak je dobre prakse da se iznimno vrijedni kulturni projekti prezentiraju u svakom kutku nevelike zemlje Bosne i Hercegovine i promoviraju pozitivne vrijednosti koje isijavaju kulturne manifestacije, a kakve ovaj dogadjaj nosi u svojoj suštini. Raduje me da će s prvim danom kalendarskog proljeća biti odaslane nove poruke o vrijednostima koje će više od 60 dana treperiti nad Neretvom i njenim obalama, s njenim žiteljima i mnogim gostima i putnicima namjernicima.Raduje me da ću i sam ove godine nanovo doprinijeti slavljeničkom ozračju i da će se opet slaviti umjetnost. „Mostarsko proljeće“ metafora je stvaralačke energije koja kulturom oporu stvarnost pretvara u ljepotu.

DR. NEVENKO HERCEG, PREDSJEDNIK VLADE HN ŽUPANIJE:
Iznimno mi je drago što će Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija i ove godine procvjetati bojama Mostarskog proljeća – nadaleko prepoznate kulturne manifestacije u sklopu koje se predstavljaju vrhunski kazališni, glazbeni i likovni umjetnici i programi. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije od samih početaka podupirala je organiziranje „Dana Matice hrvatske Mostar - Mostarskog proljeća'', prepoznajući njihovu iznimnu umjetničku i kulturnu vrijednost. Predsjedništvu Matice hrvatske Mostar, članovima i svima koji sudjeluju u pripravi i provedbi cjelokupnog projekta Dana želim puno uspjeha, a svima nama, koji ćemo s radošću pratiti ponuđene sadržaje, istinski kulturni užitak.

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 
MP 2017 otvaranje 1

 

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP