Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna Novosti Novosti Druženje s Julijanom Matanović: "Onog trenutka kada dragoj osobi odbijete poziv na kavu, znači da je svijet pošao k vragu"
Druženje s Julijanom Matanović: "Onog trenutka kada dragoj osobi odbijete poziv na kavu, znači da je svijet pošao k vragu"
Srijeda, 29. ožujka 2017.

julijana mostar 1a

Književno druženje s jednom od najprodavanijih hrvatskih književnica Julijanom Matanović upriličeno je u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.
Autorica brojnih bestsellera i sveučilišna profesorica u Zagrebu, Julijana Matanović ovom je prigodom govorila o svojoj posljednjoj knjizi 'I na početku i na kraju bijaše kava' u sklopu programa Mostarskog proljeća 2017. - XIX. dana Matice hrvatske.


"Svijet pošao k vragu"

Govoreći o svojoj inspiraciji za ovu knjigu, kazala je kako je sve počelo kada ju je prije desetak godina jedan od profesora s fakulteta u Zagrebu pozvao na kavu.

"Naime, prije desetak godina profesor akademik Josip Bratulić, koji je već tada bio u mirovini, zaustavio me je na hodniku Filozofskoga fakulteta i pozvao me na kavu. A kako sam ja u Zagreb došla iz manjeg mjesta, Osijeka, iz provincije, gdje smo mi prvo te profesore upoznali kroz knjige, ja sam zadržala nekakav odnos poštovanja prema autoritetima. I nisam imala nekakav dobar dan pa mi se činilo da neću znati dobro komunicirati s njim. Onda sam ja nešto slagala, tipa, da moram nekud ići, da imam nekakav sastanak i sl. Uglavnom, nisam otišla na kavu. Tada je profesor rekao jednu rečenicu zbog koje sam ja počela i ovu knjigu - onog trenutka kada dragoj osobi odbijete poziv na kavu, znači da je svijet pošao k vragu!", istaknula je Matanović.

julijana mostar 3

Na književnom druženju uz Julijanu Matanović bile su profesorica Mirna Brkić Vučina i voditeljica Misijana Brkić Milinković.

"Simpozij o kavi"

"Profesorica Matanović bila je moja profesorica na studiju hrvatskoga jezika i književnosti i jedna od mojih inače najdražih profesorica kod koje sam slušala kolegij Hrvatski povijesni roman koji evo sad imam čast predavati na Filozofskom fakultetu u Mostaru", kazala je izvanredna profesorica na studiju hrvatskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Mirna Brkić Vučina.

julijana mostar 2

Naglasila je kako joj je bilo izuzetno drago kada ju je Julija pozvala da bude recenzentica njene knjige 'I na početku i na kraju bijaše kava' koja je zamišljena kao simpozij o kavi.

"To je knjiga koja je obavljena 2014. godine i ona je svojevrsni nakladnički fenomen jer je u prvih šest mjeseci doživjela tri izdanja. Knjiga je vrlo žanrovski teško odrediva, kao što je i sa svim prozama Julijane Matanović, prepliće se znanstveno, književno-umjetničko i autobiografsko", zaključila je profesorica Brkić Vučina.

julijana mostar 4

(D.M., www.pogled.ba)

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP