Matica hrvatska Mostar

banner 2019
You are here: Početna Novosti Novosti VEČER EMOCIJA I LJUBAVI: Iznimnim koncertom Jacques zatvorio Dane Matice
VEČER EMOCIJA I LJUBAVI: Iznimnim koncertom Jacques zatvorio Dane Matice
Četvrtak, 25. svibnja 2017.

houdek koncert 1aOdavno Kosača nije osjetila takvu emociju, ugodno ozračje i ugostila takva iznimna umjetnika kakav je Jacques Houdek. Jednoglasna je ocjena brojne publike koja je došla, u samoj završnici ovogodišnjeg, 19. izdanja Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske, poslušati The Voice hrvatske estrade koji je u Mostar donio koncert najljepših starogradskih pjesma - „Tko je srce u te dirno“.

Jacques - pokazao se i kao izniman zabavljač - od samoga je početka uspostavio odličan kontakt s publikom, koja je, cijelo vrijeme, pjevala s njim. Ovome treba pridodati i uistinu maestralnu izvedbu tamburaškog orkestra pod vodstvom Krunoslava Dražića.

Posebno iznenađenje bio je i repertoar sastavljen od njegovih najvećih hitova koje je izveo uz pratnju vrhunskog klavirista Mate Matoševića.

Premda je istaknuo da je skladbu „My Friend“ s kojom se predstavio na ovogodišnjem Eurosongu namijenio isključivo tom natjecanju te da je neće izvoditi ni prije ni poslije njega, izjava dječačića iz publike – da čeka samo pjesmu My Friend, nije ga ostavila ravnodušnim.
- Samo za tebe, dušo mala – kazao je Jacques i izvedbom dijela skladbe na engleskom i talijanskom jeziku, još jednom pokazao kako s pravom nosi epitet najboljeg glasa hrvatske estrade.
Prije koncerta, posjetio je HT ERONET gdje ga je primio predsjednik Uprave Vilim Primorac.

 „Za Mostar me vežu divne uspomene. Godine 2009. sam osvojio Grand Prix Melodija Mostara, ovdje imam dosta prijatelja. Čast mi je što me je jedna takva institucija kao što je Matica hrvatska odabrala da upravo ja zatvorim ovu veliku manifestaciju. Od svojih kolega sve sam najbolje čuo o Mostarskom proljeću i sada se, napokon, mogu i uvjeriti u to. Hvala i vama u HT ERONET-u što ste prepoznali vrijednost jedne ovakve manifestacije i što podržavate kulturu. U današnjim vremenima to je, uistinu, velika stvar.“

„Osobita mi je čast i zadovoljstvo što Vas mogu pozdraviti i u HT ERONET-u i čestitati na izvrsnom nastupu na Eurosongu u Kijevu. Vaš koncert na zatvaranju Dana Matice – pravi je izbor. Inače, HT ERONET je već nekoliko godina generalni sponzor ove manifestacijeMatici hrvatskoj i njezinu Predsjedništvu čestitam na još jednoj izvrsnoj manifestaciji i želim im sve najbolje na putu ka jubilarnom 20. Mostarskom proljeću, a Vama, Jacques još puno zdravlja, sreće, lijepih skladbi i profesionalnih uspjeha“, kazao je Primorac.

Inače, koncert Jacquesa Houdeka bio je kruna ovogodišnje dvomjesečne manifestacije koja se odvijala pod visokim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. I ove godine, Matica hrvatska Mostar poklonicima je umjetničkih nadahnuća omogućila istinski užitak u 20-tak kazališnih, glazbeno-scenskih, likovnih, književnih i dječjih programa.

Podsjetimo, ovogodišnji Matičini Dani počeli su predstavom Mire Gavrana „Pivo“ u izvedbi Teatra Gavran, uslijedile su kazališne poslastice: Ostavljam te – u izvedbi HNK Zadar, Kaos iza kulisa – Zorin dom iz Karlovca, Zmaj – u izvedbi Kerempuha, Nije bila Peta, bila je deveta, u izvedbi ZGK Komedija koja je na Proljeće donijela i prpošnu Kneginju čardaša, svevremensku operetu E. Kalmana.

Ksenija Prohaska pjevala je i govorila najljepše Lorcine, Marquesove, Nerudine stihove.
Pijanist Ivan Galić predstavio se u programu Mladi talenti na Danima Matice, HNK Mostar premijerno je izvelo Brešanova „Hamleta u selu Mrduša Donja“.

Tradicionalno, i ove godine na Matičino Proljeće stiglo je i banjalučko NP RS-a s kultnom predstavom Dušana Kovačevića „Mrešćenja šarana“, a posebna poslastica bila je Tijardovićeva čuvena „Mala Floramye“ koja je i ovaj put u Mostar donijela poseban štih Mediterana i duh staroga Splita.

Ljubitelji književnih nadahnuća mogli su uživati u nadasve zanimljivom druženju s Julijanom Matanović, a likovnosti – u odličnoj izložbi „Orijentalizacija“ Matka Vekića te onoj Emila Čolića Bobanovića, priređenoj u Galeriji Aluminij.

Ne smijemo zaboraviti ni već tradicionalnu likovnu koloniju Krešimir Ledić, u sklopu koje je priređena i likovna i literarna radionica za one najmlađe. Kojima je, ponajprije, bio namijenjen i balet „Palčica“, rađen po poznatoj Andersenovoj bajci, a u izvedbi Narodnog pozorišta iz Sarajeva. Dječica mostarskih osnovnih škola družila su se s omiljenim pjesnikom iz školske lektire i čitanki – Šimom Ešićem.

„Na kraju još jednoga Mostarskog proljeća, mogu samo reći – hvala svima koji su pomogli da i ove godine uspješno iznesemo jedan ovako zahtjevan projekt. Hvala Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom, hvala svim našim sponzorima i pokroviteljima, hvala županu Zlatku Ževrnji i gradonačelniku Milanu Bandiću što su nam omogućili izvedbe Mala Floramye i Kneginje čardaša ovdje u Mostaru, hvala dr. Nevenku Hercegu, ministrici Zori Dujmović, svim dobrim ljudima koji podržavaju našu Maticu“, kazala je predsjednica MH Mostar prof. dr. Ljerka Ostojić.

A Matica hrvatska u Mostaru već kreće u pripremu idućega, jubilarnog 20. Mostarskog proljeća.
Predaha nema.

U povodu ove obljetnice priprema se i posebna monografija koja će provesti kroz sve velike događaje, osobe i trenutke koji su obilježili ovu manifestaciju, od dana kada je iza nje stao pokojni maestro Vjekoslav Šutej, njezin dugogodišnji umjetnički ravnatelj, pa do danas.

Godine prolaze, a u ljetopisu Matičin Dana ostaju imena stotina programa, tisuća umjetnika i stotina ansambala koji su svojim izvedbama počastili grad na Neretvi. U njegovo najljepše doba godine u kojemu se događa i proljeće istinske umjetnosti i kulture.

Houdek koncert Mostar 1

Houdek koncert Mostar

houdek koncert 1

houdek koncert 1

houdek koncert 1

houdek koncert 1

 

Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

GLAVNI MEDIJSKI POKROVITELJI:

vecernji_logo2

bht-21

prvi_tv

Bljesak LOGO 2

nasa tv

baner m panorama

20 godina MP