Matica hrvatska Mostar

header jesen 2
You are here: Početna O nama
O nama
Matica hrvatska Mostar

Rad Matice hrvatske u Mostaru obnovljen je 1998. godine, a na njezinom je čelu, u četiri mandata, bio je ugledni mostarski odvjetnik Josip Muselimović, koji je i ponajviše zaslužan što je Matica hrvatska Mostar, zajedno sa svojom međunarodnom kulturnom manifestacijom Danima Matice hrvatske – Mostarskim proljećem, postala kulturni brand grada na Neretvi.

onama 2 1Manifestacija pod nazivom "Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske Mostar" nastala je u želji da obogati kulturnu scenu u gradu Mostaru i u Bosni i Hercegovini.
Potpunim angažmanom svojih osobnih kapaciteta (akademici, sveučilišni profesori, novinari, istaknuti književnici, umjetnici, ugledni odvjetnici...) Matica hrvatska Mostar, koja kao institucija brine o njegovanju i očuvanju kulturnog identiteta hrvatskog naroda u BiH, uz poštivanje različitosti drugih naroda, daje svoj značajan doprinos razvoju i širenju opće kulture u svom gradu i cijeloj BiH, te unapređivanju međunarodne kulturne suradnje.

Mostarsko proljeće uvršteno je i na kalendar kulturnih zbivanja u turističkim vodičima grada Mostara i Hercegovine i kao takvo dobiva, između ostaloga, i epitet kulturno-turističke manifestacije što je, potvrđeno i prethodnih godina kroz par eminentnih nagrada koje je osvojilo – Zlatnu turističku ružu BiH 2009. za najbolju kulturnu, zabavnu i turističku manifestaciju u cilju obogaćivanja turističke ponude, kao i Zlatnu plaketu mostarskog Sajma turizma, Međunarodnih dana turizma Mostar 2009. u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva, za najbolju regionalnu turističku manifestaciju.

onama 2 2U nakladi Matice hrvatske Mostar izlaze i dva časopisa – Motrišta (časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja) i Suvremena pitanja (časopis za prosvjetu i kulturu). Časopis Motrišta je dobio nagradu, kao najbolji časopis, Sarajevskog sajma knjiga 2013. Oba časopisa su referirana u Central and Eastern European Online Library /Frankfurt am Main/ Error! Hyperlink reference not valid.).

Tijekom godine, Matica hrvatska Mostar priređuje tribine, predstavljanja knjiga i izložbe, a cilj je proširenje članstva i okupljanje što više mladih i formiranje Odjela za mladež.

Činjenica jest da je financijska kriza ostavila velikog traga i na kulturu, a kultura je, nažalost, najčešće bila i ostala na marginama bh. društva.

Kontakt:
Matica hrvatska Mostar, Kralja Zvonimira 14, 88 000 Mostar
Tel.: +387 36 325 895
Fax: +387 36 323 501
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
www.maticahrvatska-mostar.ba
Facebook.com/mostarskoproljece

Predsjedništvo
1. akademkinja Ljerka Ostojić, predsjednica
2. fra Ante Marić, potpredsjednik
3. dipl. novinarka Misijana Brkić-Milinković, glavna tajnica
4. dipl. oecc. Nela Marinčić, rizničarka
5. Miro Petrović, književnik, član
6. prof. Ivan Sivrić, član
7. mr. sc. Franjo Takač, član
8. dipl. iur Nada Dalipagić - odvjetnica, članica
9. prof. Mira Pehar, članica
10. mr. sc. Gordan Jurišić, član
11. dipl. iur. Jure Musa, član

Nadzorni odbor:
1. Dragan Marijanović, književnik, predsjednik
2. dipl. oecc. Gordana Maslov, članica
3. dr. sc. Maja Prskalo, članica
4. akademik Zdenko Ostojić, član
5. dipl. iur. Ana-Marija Dedić, članica

Počasni predsjednik:
akademik Josip Muselimović

 


Generalni sponzor

ephzhb 2019

Zlatni sponzor

logo hteronet 019

VISOKI POKROVITELJ:

Medijski pokrovitelji

vecernji_logo2

baner m panorama

POTPORA PROJEKTU MOSTARSKO PROLJEĆE:

Ured vlade RH za BiH

20 godina MP